Filmweek Oudheidkamer Hoolt’n.

De Werkgroep Film van de Oudheidkamer Hoolt’n organiseert voor donateurs en andere belangstellenden ook dit jaar weer een filmweek. Van maandag 17 april t/m donderdag 20 april a.s. kunt u dagelijks een middagfilmvoorstelling en/of avondfilmvoorstelling bijwonen.
Het betreft vooral historisch filmmateriaal van Holten en omgeving. 

U bent van harte welkom bij de Oudheidkamer, Dorpsstraat 25-27 in Holten. 

De filmvoorstellingen vinden plaats boven in de raadszaal van ons voormalige gemeentehuis. 

Toegang, inclusief een kop koffie, is gratis. Uiteraard zijn vrijwillige giften welkom.

Aanvangstijden:

  • Middagvoorstelling – 14.30 uur
  • Avondvoorstelling – 19.30 uur


In verband met de beperkte ruimte verzoeken wij u vooraf te reserveren, uiterlijk vrijdag 14 april a.s. bij Jolanda Ulfman, tel.nr. 06-83143297, of per e-mail via oudheidkamer-holten@home.nl met opgaaf van welke film(s) en of u de middag- of avondvoorstelling wilt bezoeken.

De volgende films worden vertoond:

 

Maandag 17 April:

Veel in het dorp is gefilmd door familie-cineasten, waarvan vandaag een deel te zien is. Wegstapel (Diessenplas) filmde in 1970 het bevrijdingsfeest met versierde straten en de spectaculaire zeskamp, hun  paarden met verzorger Jan Meesterberends en de familie, melktijd in het Brook en hun nieuwe boerderij in aanbouw aan de Dorperdijk. En in de weide van Diessenplas wordt het laatste paardenconcours gehouden.

Henk Ebrecht gaat met  ons naar de braderie in 1972 met op Smidsbelt de botsauto’s waar we Jan Witten, Karkdijk en Corrie Linde ontmoeten. Een pracht van een draaimolen met orgel, doeltrappen o.l.v. Ab Jansen Boerbiet en Henk Bekkernens, Cafe Jansen (Boerbiet) buiten en binnen met Marie en Ap achter de tap.

Van de familie Aaftink (Cents) kregen we films van hun leven als boeren maar ook buurman Hendrik Krieger die z’n land ploegt. Broer en Tieke, maar ook hun vrouwen en kinderen  deden mee aan het boerenwerk, er wordt gezaaid, gepoot, gemaaid, geoogst en gedorst op de oude manier De bekende rietdekker Kolkman (de Klooke) dekt de hooiberg van Broer.

Henk Ebrecht stond bovenop de silo van de Mengunie om ons darp te filmen in 1973. Hij nam een kijkje bij vishandel Reinaardus waar vis gefileerd werd en we komen vele bewoners van de Larenseweg tegen, w.o. van Hooltn’s, Brands, Kolkman, Vincent en vele anderen. 

Aan het Zwartepad bezoekt hij de kleermakers en verkoopsters van de Fa Schuppert, de markt in de Kerkstraat die druk wordt bezocht door o.a. dokter Gerritsma en z’n vrouw, bakker Tuller en met marktmeester Gerard Tuitert. In Splo zijn we bij erve Appa met de familie Stevens en terug bij de Larenseweg komt Diederik en Dine Aaftink (Cents) per koets meuten vanwege hun 25 jarig huwelijk.

In 1979 waren Jan en Mine Reinaardus 25 jaar getrouwd, de buurt kwam versieren waarbij menig borreltje werd gedronken.

Dick Kevelam neemt ons mee naar de veemarkt in Zwolle in 1982 waar we de handelaren Henk en Jan Kevelam, Henk Deijk, Diederik en Dirk Aaftink, Mans Traanman, Jan Oolbekkink (van Schooten) gadeslaan. Bij cafe van Beek wordt een borrel gedronken na de deal, Jan en Albert Reinaardus zijn daar ook met hun vishandel.

 

Dinsdag 18 April:

Henk en Jannie Stukker vertellen over het ontstaan en verdere ontwikkeling van garage EHAG aan de Dorpsstraat, met de nodige voorvallen.

Henk vertelde dat hij als 17 jarige in 1947 mee deed aan de eerste motorcross op de Holterberg  op een standaard 125 cc DKW-tje en met een veel te grote helm. Hij reed in Hellendoorn, Hengelo gld en Rijssen en reed altijd bij de eersten.

Jan Wansink filmde de Middenstandsbeurs van 1988 en 1991 waar burgemeester van Rappard en z’n vrouw ook een kijkje namen. De ondernemers Beltman, Hestermode, Schuppert en Wonnink hielden een modeshow. De standhouders verwenden de gasten met hapjes en drankjes, vooral de Holter kruidenbitter was populair.

De Holtense boerendansers organiseerden in 1988 een Internationaal Folklore Festival, waarvan Jan Wansink mooie opnamen maakte in de Dorpsstraat en de tent. Een kleurrijke optocht langs het gemeentehuis waar alle groepen een dansje maakten. Waarna het festival wordt voortgezet in de tent met een grandioze muziek- en dansshow met groepen uit vele delen van de wereld.

 

Woensdag 19 April:

Deze dag is ook weer voor de Holtense amateur filmers.  

Midwinterhoorn blazers Gerard Eftink en Jan Veldhuis geven tekst en uitleg met een lach over den Oolden roop, de bouw van zo’n hoorn en het gebruik ervan. Geblazen wordt er in Stokkum, Apeldoorn, de Canadese begraafplaats en aan de Oude Hellendoornseweg op de Holterberg.

Jan Bouwhuis (horlogerie) maakte deze reportage tijdens de sloop en opbouw van hun uurwerkwinkel en de bouw van Marjo’s bloemenwinkel aan de Oranjestraat in 1967. Er wordt gemetseld door Diederik Kruimelaar, Hendrik Klein Velderman, Kruithof en Jans Boode, Albert Piel nam het grondwerk aan wat de Fa. Dijkink uitvoerde door Dick Hartink. Fa.Vukkink deed het timmerwerk met zoon Ab, Henk Rensen en Jan Struik. Meijerink had het schilder- en glaswerk aangenomen en Jan Haarman en Jan Tuller deden het straatwerk. Voormalig smid Haan’n Hendrik en postbode Hendrik Aaftink (Luukske) waren de straatopzichters.

Burgemeester Enklaar opent de winkel waarna het selecte gezelschap de toespraken aanhoren van Enklaar en Wiggers en er een toast wordt uitgebracht met de vele gasten.

Arjan en Jan van Langen filmden de dassenburchten in de Helhuizen in 2011. Mooie beelden van speelse jonge dassen die gemaakt moesten worden onder moeilijke omstandigheden.

Gerrit Tuitert (Jeurlink) filmde in 1972 het 25 jarig jubileum van Ap Jansen (Boerbiet) en Albert Meerman (Plas) bij S.V. Holten. ze worden opgehaald door het voltallige elftal en na een tocht door het dorp gaat het naar het Sportdal voor de receptie.

Henny en Diki Vruwink volgen de sloop van de in 1962 gebouwde veevoederfabriek van C.A.Muller & Zn met de videocamera in 2000. Voor de sloop eerst vanaf het dak van de silo een panoramablik over Holten en omgeving waarna wordt begonnen met ontmanteling van de weegbrug, evenals de stoomketel die naar Nigeria wordt verscheept. Dan begint het grote werk door RGS, de oude bulksilo wordt omver getrokken nadat de poten zijn doorgesneden met de snijbrander. Ook toen werden de materialen al stukje bij beetje gesorteerd tijdens de sloop.

 

Donderdag 20 April:

De Oudheidkamer filmde het laatste concert van het Holtens mannenkoor in 2022, gasten in de Kandelaar waren pianist Henk Ruiter, het dameskoor MuSis en violiste Chloë Elsenaar.

De geschiedenis van de Schipbeek en Buurserbeek, een film van Johan Hofman uit 2005 die u de ‘groei’ laat zien van de Schipbeek vanaf midden 14e eeuw door de stad Deventer. Die begonnen de Markelse bekke en de Hunnepe te kanaliseren in vier fasen. We bezoeken de bron op de moerasheuvel ‘die Brocke’ bezuiden Ahaus in Duitsland en zakken dan af via Alstatte  met de Haarmuhle en komen dan op de Buurserbeek in Nederland, waar tot midden 19e eeuw de Enterse zompen voeren langs watermolens, kastelen, landhuizen, schippersherbergen en de natuurgebieden langs de Schipbeek.