Filmweek Oudheidkamer Hoolt’n.

De Werkgroep Film van de Oudheidkamer Hoolt’n organiseert voor donateurs en andere belangstellenden ook dit jaar weer een filmweek.

Van maandag 7 april t/m vrijdag 11 april a.s. kunt u dagelijks een middagfilmvoorstelling en/of avondfilmvoorstelling bijwonen. Het betreft naast historisch filmmateriaal van Holten en omgeving ook meer recenter filmmateriaal.        

U bent van harte welkom bij de Oudheidkamer, Dorpsstraat 25-27 in Holten. De filmvoorstellingen vinden plaats boven in de raadszaal van ons voormalige gemeentehuis. 

Toegang, inclusief een kop koffie, is gratis. Uiteraard zijn vrijwillige giften welkom.

Aanvangstijden:

  • Middagvoorstelling – 14.30 uur
  • Avondvoorstelling – 19.30 uur
  •  

In verband met de beperkte ruimte verzoeken wij u vooraf te reserveren, uiterlijk vrijdag 4 april a.s. bij Jolanda Ulfman, tel.nr. 06-83143297, of per e-mail via oudheidkamer-holten@home.nl  met opgaaf van welke film(s), of u de middag- of avondvoorstelling wilt bezoeken en voor hoeveel personen u wilt reserveren.

De volgende films worden vertoond:

 

Maandag 7 april.

Tot voor een aantal jaren terug was het een vast gegeven dat bij de Sinterklaasintochten en de Sinterklaasvieringen op de basisscholen Sinterklaas vergezeld was van zwarte Piet. In deze film ziet u hoe Johan van Bruggen en Erik Rensen door Wander Drent van gedaante verwisselden naar Sinterklaas en zwarte Piet . Er zullen veel mensen zijn die dat nooit hebben gezien, dan is hier uw kans. Het gaat gepaard met de nodige grappen en grollen van de heren acteurs.

De familie Stukker (van de Learmeister), Anton, Herman en Mieke vertellen over hun bijzondere vader Hendrik, die nogal eens ongelukjes kreeg en op meest ongelukkige tijden aan het werk was met  z’n HMV muziekuniform nog aan. Of de ladder gleed weg en zelf bleef hij aan de dakgoot hangen, terwijl de ladder nog aan z’n voet bungelde. Door ruiten stappen kwam ook geregeld voor, dit alles wordt smakelijk verteld en met veel lol.

Dinsdag 8 april is volgeboekt. Daarom is een extra dag toegevoegd waar dezelfde films worden vertoond, namelijk vrijdag 11 april.

 

Woensdag 9 april.

Hoolter videobeelden uit de 90er jaren opgenomen door Holtense cineasten. We zien in 1990 de opbouw van de straatversiering voor de viering van 45 jaar bevrijding in de (Korte) Diessenplasstraat, de Haarstraat en de Bessinkpasstraat, met vele bekende Holtenaren.   Dan volgt de optocht met een keur aan deelnemers, met op kop een Canadese Piper Band met onder andere Indianen.

Vervolgens het Internationale Folklore festival van de Holtense boerendansers in 1992.  Eerst een optocht  met vele buitenlandse groepen, die het publiek al dansend vermaakten. Daarna de tent in voor een wervelende show met dans en vooral muziek.

De leden van Supportersvereniging van HMV worden op portret gezet aan de Vrijheidslaan door fotograaf Henk Mulder.  Een Boeldag/Rommelmarkt wordt ingericht bij Nido/Universal.

In 1994 was er Koningsschieten aan de Aalpolsweg, waarna de heer H.W. Smale  samen met Dick Jansen, de prijzen overhandigde.

In datzelfde jaar maakte Willy Lammers beelden van het dorp en van de uitverkoop bij de rijwielhandel van de erven Bets van de Bos.

 

Donderdag 10 april.

Ook deze dag is voor de Hoolter cineasten met beelden uit de periode 1959 t/m 1986. Met onder meer hooibroei bij Boer Biet en het koningsschieten bij de Waerdenborch. Daarna een rondrit door het dorp met schutterskoning Klein Horstman en braderie koningin Wiesje Hospers, de woonwagenbrand op het woonwagenkamp en diverse aanrijdingen, de herdenking op Canadese begraafplaats met koningin Juliana, het 25 jarig ambtsjubileum van Burgemeester Enklaar, de bevrijdingsoptocht door de versierde straten in 1970, Juliana 25 jaar koningin in 1973 en aardappels verbouwen bij de familie ten Dam (de Smale) aan de Vijfhuizenweg.

Vrijdag 11 april.

Deze dag staat in het teken van de bevrijding van Holten

‘Through Her Eyes’ is een indringende korte film van Carola Schröder en Myron Koning van Door Movies Industry. Geïnspireerd door hun interesse in de Tweede Wereldoorlog en de wens om dit verleden levend te houden, hebben ze deze film gerealiseerd in het kader van 80 jaar vrijheid. Ondanks een bescheiden budget en de nodige uitdagingen hebben ze met passie aan dit project gewerkt. Het resultaat is een aangrijpend fictief verhaal, dat waar gebeurd had kunnen zijn. De film volgt Cornelia, een jonge vrouw die niet alleen geconfronteerd wordt met de oorlog, maar vooral met haar eigen innerlijke strijd. Kiest ze haar eigen pad of volgt ze haar moeder, die wordt gezien als een verraadster?                                                 

De film ‘Oorlog in Overijssel’ is samengesteld met authentieke zwart/wit beelden uit heel Overijssel van onder andere het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. De film begint met de benoeming van Adolf Hitler tot rijkskanselier in januari  1933 door president Von Hindenberg. Wat het begin markeerde van een periode waarin Adolf Hitler en zijn partij, de NSDAP, steeds meer macht kregen in Duitsland. De mobilisatie van het Nederlandse leger met hun antieke militaire uitrusting. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Het begin van een vijf dagen durende strijd, eindigende in de bezetting van Nederland.  Dan volgen de Duitse wetten en kwam alles op de bon met een enorme schaarste die steeds erger werd. Ook werd al gauw door de Duitsers begonnen met het oppakken van joden. Aan alles kwam toen gebrek, eten, drinken fietsbanden en brandstoffen, zoals kolen en benzine.  Als alternatief voor benzine werden toen houtgasgeneratoren ingezet. Eindelijk komt dan de bevrijding door de geallieerden, met mooie beelden van mensen die dat vierden.