Evenementen / Exposities 

 

FILMWEEK OUDHEIDKAMER HOOLT’N

De Werkgroep Film van de Oudheidkamer Hoolt’n organiseert voor donateurs en andere belangstellenden van maandag 9 mei t/m donderdag 12 mei a.s. een filmweek met iedere dag een andere film vol historisch beeldmateriaal van Holten en omgeving. De middag- en avondfilmvoorstellingen vinden plaats boven in de raadszaal van het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat 25-27 in Holten. De toegang, inclusief een kop koffie, is gratis. Uiteraard zijn vrijwillige giften welkom.

Aanvangstijden:

- Middagvoorstelling:  14.30 uur

- Avondvoorstelling:    19.30 uur

In verband met de beperkte ruimte wordt belangstellenden verzocht vooraf te reserveren, uiterlijk zaterdag 7 mei a.s. bij Jolanda Ulfman, tel.nr. 06-83143297, of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgaaf van de gewenste dag of dagen en voorkeur voor de middag- of avondvoorstelling. Ook graag donateur worden? Dat kan! Aanmelding hiervoor graag via hierboven genoemd mailadres en telefoonnummer.

De volgende films worden vertoond:

Maandag 9 mei:

  • Carnavalsoptochten gefilmd door G.J Aaftink  (Broer va’n Cénts) in de periode 1972 t/m 1980. Op initiatief van Prins Johan Frans van de Noordenbarg (van Geenhuizen) werd de eerste carnavals- optocht in 1972 gehouden waarna elk jaar deze traditie werd voortgezet tot heden. Een keur van carnavalisten trekt voorbij, en was u daar ook bij in die jaren, kom zeker kijken!
  • 1979 had een strenge winter met de nodige winterperikelen, maar ook plezier, want er werd toen voor de eerste keer door HCR het Lösse Hoes een langlauftocht georganiseerd door de Holterberg en nog een Arrenslee-tocht  met veel deelnemers en publiek. Ben Jansen en Henk Lodeweges hebben daar destijds een mooie film van gemaakt.

 

Dinsdag 10 mei:

  • IJsclub “de Noordpool” is inmiddels al weer 92 winters jong. In deze film kijken terug naar beelden uit de 50’er jaren waar toen nog ouderwets gezwierd werd en werd paargereden op de schaats. Er werden schoolwedstrijden gehouden met o.a. de meesters Brouwer en Molenwijk. Vele Holtenaren trokken hun baantjes, ook Mark Tuitert komt in de film voorbij in de 90’er jaren.
  • 1970: In de winter was het bij Machinefabriek Universal hoogtij met de fabricage van sneeuwploegen en zoutstrooiers. Op het kantoor zaten directeur Herman Klein Velderman en o.a. de personeels-leden Bouwhuis, Brinks en de dames Dinie Boode, Ria Rozendom, Jannie Stukker en mej. Krikkink. In de werkplaats waren o.a Jan Spenkelink, Zweers, Johan Meerman, Teun Nieuwenhuis, Herman Vros en Fikkert druk met de fabricage van de strooiers en sneeuwploegen.

 

Woensdag 11 mei:

  • Paasvuren in Holten, een veldtocht langs de boakes met zelfs nog een kort stukje film van die in het Sportdal. We gaan naar de Haar in de jaren ‘70 waar aangevoerd en gebouwd wordt, maar ook gemeut waarbij zelfs meester Brouwer een biertje meedrinkt met de bouwers. De ‘Koljongs’ waren bezig met de opbouw met Mans Pasop, Jans Mossink en meester Wilpshaar. In 1980 werd het laatste paasvuur van de Noordenberg gebouwd, Herman Stukker heeft dat hele gebeuren gefilmd. Dijkerhoek liet zich ook niet onbetuigd en bouwde ook een kanjer. In het Holterbroek wordt gebouwd voor de schoonheidsprijs. De Beusebergers hebben er zelfs muziekvereniging HMV bij uitgenodigd waarbij gehost en polonaise gelopen werd en de wereldrecordhouders van Espelo hebben er ook weer wat groots van gemaakt.
  • We bezoeken de Fa.Krekel Wegenbouw die ook vaak vrachtauto’s beschikbaar stelde voor de boake bouwers. Deze film uit 1963-64 laat ons de bouw van het fietspad bij de ‘grote poorte’ zien aan de Deventerweg die er nog steeds zo ligt. Slijtlagen worden aangelegd en rioolbuizen. Het plein van de Firma Krekel word gerenoveerd, we zien o.a. Katrienes Soer, Wim de Maag, Arie Leppink, Anton Tuitert, Freek Stam, Jan Veenstra, Taede Bijma en Derk Schuppert, enz.

 

Donderdag 12 mei:            

  • Een prachtfilm is deze in 1950 opgenomen film van cineast Johan Adolfs in opdracht van HMV die Holten en z’n verenigingen laat zien met dagelijkse dorpsbeelden. De Dijkerhoekse brandweer rukt uit en we bezoeken de school met o.a. Wim Wissink, Alie en Bertha Kolkman van de smid en Bets Rensen e.v.a. In Splo naar de Bosschool met Meester Snijders en leerlingen Jan ten Dam jong en oud, Gerrit Luggenhorst, Berend Jan Boode, Dirk Nijland, Gerrit Blankena en Albert Ulfman. Dan naar de Holtense kleuterscholen waar we o.a. de juffen Otter, Romein en Jansen zien en de leerlingen Joop Koopman, Wim Derksen, Henk ten Velde, Jannie Stukker, Freek Rietman, Marietje Hartsuiker en Jan Kolkman. Bij de kledingzaken van Schuppert en Wonnink zien we het vele personeel en komen Hendrik Ebrecht, Kruimelaar en Kevelam tegen. De OAD met Jalink, ter Haar, conducteur Egbert Wegstapel met z’n dartele conductrices en Zuivelfabriek de Vrijheid waar de  melkaanvoer nog met paardentractie gebeurd. De GEB met Westerik, Heijenk en Jansen Menum. Bij de lagere scholen zien we o.a. de meesters Kroon, Maag, Kneijf, Brouwer, de juffen Wolters en leerling Henk Beldman, Joke Aanstoot, Henk Bosschers, Gerrie Rietman, Willemien Smale, Jan Kalfsterman, Gerrie Stukker en Mannes Klein Horstman. De brandweer oefent met o.a. Westerik, Romein, den Heijer en Steunenberg Het brei- en haak kransje bij de cooperatie en Holterman met de dames Meijer, Stukker, Brands, Aijtink en Oolbekkink. Bekkers Hein (Durberg) met mestkar, Herman en Sien Tukkers, Janna Lodeweges (van Pan’n Frits), Johan Haan en Willem Vreeman. De Holtense verenigingen komen samen in het Sportdal en geven een demonstratie, zoals de toen al beide voetbalclubs, Bato, Bergvliegers, en muziekgroep TEGAHAJA’s. Waarna HMV z’n muzikanten voorstelt en de optocht van alle Holtense verenigingen van start gaat en gefilmd in de Kerkstraat en Kolweg, een avondvullende film.

              

EXPOSITIE HOLTENSE ZUIVEL- EN MELKFABRIEKEN IN DE DIESSENPLAS

Bij Carinova, woonzorglocatie Diessenplas aan de Vrijheidslaan 1 in Holten, is door de Oudheidkamer Hoolt’n een tentoonstelling samengesteld over de vele facetten van de vergane melkindustrie in Holten. De expositie is in de komende maanden april, mei en juni iedere dag vrij te bezichtigen van 10.00 uur tot 16.00 uur en bevindt zich in het gebouw de Diessenplas op de begane grond in de hal gelijk bij binnenkomst via de hoofdingang.

Tot eind 19e eeuw werd de melk meestal door boeren zelf verwerkt tot zuivelproducten en rondgebracht. Vanaf eind 19e eeuw zijn vele, veelal kleine, zuivelfabrieken ontstaan die een deel van de productie en verdere distributie van de boeren overnamen. De eerste melkfabrieken werden opgericht door ondernemende pioniers en niet veel later door zuivelcoöperaties.

In Nederland ging de eerste melkinrichting in 1878 in Utrecht open. Op 23 mei 1899 stichtte Hendrik Jan Wansink met zijn broers in Holten de Stoomzuivelfabriek De Eendracht, waarmee zij baanbrekend werk hebben verricht. Het pand was gevestigd aan het Zwartepad. In 1906 werd melkfabriek De Vrijheid aan de Stationsstraat opgericht. In 1948 is De Eendracht opgeheven en werd de melkfabriek verkocht aan de coöperatie De Vrijheid. De coöperatie zag haar klandizie echter steeds meer teruglopen ten gunste van de melkfabriek de VVM uit Nunspeet die zich inmiddels in een schuur van de familie Müller in de buurtschap Look had gevestigd. In 1957 werd daar het melkontvangststation Omefa, Overijsselse MElkFAbrieken, aan de Rijssenseweg geopend. Deze sloot weer in 1966. In 1977 sloot Zuivelfabriek De Vrijheid haar deuren.

 

EXPOSITIE ‘100 JAAR V.V. HOLTEN’

Na een heel jaar 100 jaar te hebben bestaan, kan er dit jaar eindelijk feestelijk aandacht besteed worden aan het jubileumjaar van Voetbal Vereniging Holten. Blijven nieuwe coronamaatregelen weg, dan staat er in juli bij Meermanskamp een groots feestweekend op de planning voor alle clubleden. Ook de Oudheidkamer Hoolt’n besteedt aandacht aan dit eeuwfeest en presenteert in samenwerking met V.V. Holten de expositie ’100 jaar V.V. Holten’, met een prachtig overzicht van 100 jaar voetbalhistorie van deze ‘Holtense Voetbal Club’.   

“Op 8 februari 1921 werd in de bakkerij van de gebroeders Wansink de eerste Holtense voetbalvereniging H.V.C. (Holtense Voetbal Club) opgericht”, aldus de geschiedschrijving op de website van V.V. Holten. De allereerste voorzitter die ruim 100 jaar geleden de club mocht aanvoeren was de heer G.J. Aaftink. Waar begonnen werd met toernooi- en seriewedstrijden, werd vanaf 1922 gevoetbald in competitieverband in de derde klasse van de Twentsche Voetbalbond, een onderafdeling van wat we nu kennen als de K.N.V.B. Die bond veranderde de naam H.V.C. in v.v. ‘Holten’.

In de beginjaren werd gevoetbald op het Dikkersveldje vlakbij de Ericaweg ‘bij de feestbomen’ en daarna op een terrein tussen de Markeloseweg en de Vianenweg, tegenover de boerderij van Rietman. Na 10 jaar verhuisde de club naar het Sportdal, vlak achter het station, met één speelveld en een trainingsveldje. Er was toen nog geen kleedruimte aanwezig, maar daarvoor kon men terecht bij café Maats. Dit aantal velden bleek op een gegeven moment niet langer genoeg voor de alsmaar groeiende club;  de Stichting Sportbelangen werd opgericht en op 27 januari 1973 kon de toenmalige voorzitter Herman Klein Velderman het nieuwe sportcomplex op de Meermanskamp aan de Valkenweg openen, met het ontmoetingscentrum ‘Meermanskamp’ en een uitbreiding van het aantal speelvelden. In de jaren erna bleef de club groeien met momenteel rond 780 leden, verdeeld over pupillen, junioren, senioren, heren 45+, dames 25+ en zaalvoetbalspelers. Naast voetballers is er doordeweeks ook een vaste groep vrijwilligers actief met onderhoudswerk en velden ‘dichttrappen’ na een sportief voetbalweekend. Huidige voorzitter Robert Oolbekkink, inmiddels al weer bijna 10 jaar voorzitter: “mijn opa, vader en ikzelf hebben allemaal in het 1e gespeeld van VV Holten. Het is niet alleen maar voetballen hier, zo’n club is zoveel meer. Het is die hechte maatschappelijke samenhang die zo belangrijk is en die ikzelf enorm gemist heb toen er door corona zoveel stil lag.”

De expositie ‘100 jaar V.V. Holten’ toont onder meer oude jubileumshirts, ballen, teamfoto’s en krantenartikelen en veel uniek materiaal waaronder een penning uit 1931 van een destijds 10-jarig lid. De expositie is tentoongesteld in het achterste deel van de Oudheidkamer.   

 

EXPOSITIE ‘75 JAAR M.A.C. DE HOLTERBERG’

Eind november 2020 bestond M.A.C. de Holterberg 75 jaar. Vanwege corona heeft er geen groot jubileumfeest voor de ruim 600 leden kunnen plaatsvinden. Eind november 2021, “met potlood in je agenda schrijven”, wilde het bestuur alsnog feestelijk aandacht schenken aan dit jubileum wat helaas wederom door corona geen doorgang kan vinden. Oudheidkamer Hoolt’n presenteert nu in samenwerking met de M.A.C. de komende maanden ’75 jaar M.A.C. de Holterberg’, een boeiende expositie over 75 jaar Holtense motor- en autosportgeschiedenis.  

Op 26 november 1945 werd in het vroegere dorpshotel Holterman door de Holtense heren Muller, Van Geenhuizen, Maats, Dolman, Heijink, Bouwhuis en Wansink de Motor Club ‘de Holterberg’ opgericht. De club, met inmiddels de naamsverandering naar M.A.C. ‘de Holterberg’, honkte door de jaren heen in café De Biester, de muziekkoepel op Kalfstermansweide en tenslotte vanaf 1990 in hun eigen clubgebouw ’t Stuurhuus aan de Beusebergerweg. Vanaf het prille begin heeft de M.A.C. altijd veel energie gestoken in het organiseren van motorcrosswedstrijden rondom Holten. Een aantal van de motorsportevenementen die vandaag de dag nog steeds op vele Holtense kalenders worden gezet zijn de MAC-voorjaarsrit rondom Holten, de Klassieker Motorrace op de Beusebergring op Koningsdag en diverse crosswedstrijden op het Zuurbergcircuit waar vroeger in de populaire zijspanklasse het Holtense duo August Muller/Henk van Heek zeer succesvol was. Naast motorsport-evenementen organiseert de club ook andere activiteiten zoals de MAC-vakantiefietstocht, de Erwin-autocross, de Trekkertrek en de bromfietstoertocht.

Op de vraag of er voor de expositie nog veel oud materiaal aanwezig was op hun archiefzolder, tevens dienst doende als vergaderzolder, antwoordde voorzitter Jan Kampman: “Wi’j hebt nog zat van det spul.” Wedstrijdbekers, nostalgische zwart-wit foto’s, jubileumwandborden, oude M.A.C.-vlaggen, alle uitgaves van de ‘Knalpiepe’ en heel veel krantenknipsels zijn goed bewaard gebleven. De expositie in de Oudheidkamer toont een verscheidenheid aan bijzondere items die een mooi beeld geven van de Holtense motor- en autoclub door de jaren heen, waaronder de eerste editie van het clubblad De Knalpiepe uit juni 1972.

 

WERKGROEP TEXTIEL

Werkgroep Textiel heeft in de middelste ruimte twee thema’s in de vitrines verwerkt. Thema Oogst toont oude oogstkleding en landbouwgerelateerde spullen, bij thema Holtense brulfte staat een bruidspaar in trouwkleding zoals er hier 100 jaar geleden getrouwd werd, met bijbehorend servies.  

 

MARINIERS: THEMA 'PIRATERIJ'

In de expositieruimte van de werkgroep Mariniers is het thema Piraterij te zien met diverse afbeeldingen over de piraterij en de marinierstaken die op zee werden uitgevoerd.  

 

 

 

 

 

 

 


 Agenda

Benieuwd naar evenementen van de Oudheidkamer?

 

Kijk onder het tabblad evenementen!

Webshop

Kijk in onze webshop voor interessante boeken, wandelkaarten en meer

 

Openingstijden

Van 29 maart t/m 29 november zijn de openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

  

Op deze pagina en via facebook houden wij u op de hoogte van de openstelling bij wijzigingen.

 

Entree is gratis, vrije gift is zeer welkom.
(Wat 't oe weerd is = Wat het u waard is)

 

Rondleidingen voor groepen: graag in overleg

6 juli 2022 om 00:42