Evenementen / Exposities

EXPOSITIE ‘OUDE HOLTENSE KUNSTENAARS’

De komende periode is in de onlangs gerenoveerde achterste expositieruimte en in de voormalige raadszaal op de eerste verdieping de nieuwe thema-expositie ‘Oude Holtense Kunstenaars’ te bezichtigen. Door vrijwilligers Henk Mulder en Anne Jansen zijn meerdere kunststukken verzameld van inmiddels overleden Holtense teken- en schilderkunstenaars, zowel van professionele als van amateurkunstenaars. De meeste werken zijn voor deze expositie in bruikleen gegeven door familieleden van de betreffende kunstenaars. Bij de tentoongestelde kunststukken ligt het accent vooral op Holtense taferelen en afbeeldingen.

Kunstenaars waarvan werken te zien zijn, met daarachter één van de getoonde werken:

-Kees Bos (1940-2002): preparateur, schrijver en kunstenaar. Kees Bos was de zoon van Piet Bos, stichter van       Natuurmuseum Holterberg (‘Korhoenders op heideveld Holterberg’).

-Herman Berends (1904-1986): architect en kunstschilder (‘Houten paard’).

-Riemko Berends (1941-2019): kunstenaar (‘Smidsbelt met voormalig gemeentehuis’).

-Henk Breedveld (1918-1999): architect en kunstenaar (‘Koeien van Aaftink in de Holterbroek’).

-Gerrit Gervedink-Nijhuis (1921-2010): huis- en hobbyschilder (‘De Oude Molen in Bathmen’).

-Hendrik Stukker (1913-1979): huis- en decoratieschilder (‘Portret Herman Klein Velderman’).

-Geert Spakman (1922-1992): stukadoor en kunstenaar (‘Portret Johan Wolters Sr’).

-Kees Stoop (1929-2019): kunstenaar (‘Oude Kerkhof Kerhofsweg’).

EXPOSITIE KLEDERDRACHTPOPPEN VAN MEVR. DIEK STEGEMAN

De nieuwste expositie betreft een deel van de nalatenschap van mevrouw Diek Stegeman, overleden in 2015 en jarenlang wonende in de boerderij ‘Den Slotskamp’ aan de Keizersweg. Ze was één van de oprichters van de Oudheidkamer Hoolt'n en werkte jarenlang bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op de afdeling textiel als hoofd streekdrachten en sieraden. Uit haar erfenis zijn diverse klederdrachtpoppen geschonken aan de Oudheidkamer. De poppen van mevrouw Stegeman dragen de traditionele drachten uit verschillende Nederlandse streken en provincies.

Ook mochten wij in augustus 2018 uit handen van mevrouw Mink-Stegeman een exemplaar in ontvangst nemen van het boek Streeksieraden. Dit boek is mogelijk gemaakt middels een legaat uit de erfenis van mevrouw Diek Stegeman aan de Stichting Vrienden van het Openluchtmuseum te Arnhem waarna door medewerkers van het Openluchtmuseum er heel veel tijd in onderzoek en het samenstellen van het boek gestopt kon worden.

Bij de klederdrachtpoppen liggen diverse boeken over klederdracht, waaronder het boek ‘Niet op z’n zondags’ met daarin een catalogus van haar tentoonstelling over Nederlandse klederdracht.

Al deze items zijn in de vitrines in het voorste deel van de expositieruimtes op de benedenverdieping te bezichtigen.

EXPOSITIE  75 JAAR O.C.H.

Op 12 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat in Holten toneelclub O.C.H is opgericht. Oudheidkamer Hoolt’n toont een fraaie expositie die een uniek kijkje in de geschiedenis verschaft van zowel voor als achter de schermen van deze toneelvereniging.

Net na de Tweede Wereldoorlog was Holten toe aan wat vermaak en vertier. Door een groepje Holtenaren werd daarom Ontspanningsclub Holten opgericht. Op 7 november 1945 speelden ze hun allereerste toneelstuk, waarna nog vele voorstellingen zouden volgen in Holten en de wijde regio. Naast toneelvoorstellingen verzorgde O.C.H. onder meer jarenlang het levende kerstspel bij de Hervormde Kerk en resulteerde een Holtense samenwerking met andere toneelverenigingen een aantal jaren geleden in de door het publiek enorm gewaardeerde uitvoering van Scrooge.

De expositie over 75 jaar toneelclub O.C.H. toont goed bewaard gebleven materiaal zoals oude tekstboekjes, foto’s en plakboeken met oude krantenknipsels. Maar ook handgeschreven boekjes met alle namen van de oprichters, notulen van het eerste uur en de titels van alle gespeelde toneelstukken vanaf de oprichting. Er zijn gebruikte rekwisieten, toneelkleding en pruiken te zien die de acteurs gedragen hebben voor hun rollen en er wordt een compilatie getoond van gespeelde toneelstukken van de afgelopen jaren.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TENTOONSTELLING WERKGROEP TEXTIEL

De werkgroep textiel heeft in de derde ruimte van de benedenverdieping een verrassende uitstalling verzorgd met o.a. oud borduurwerk en traditionele kostuums.

Benieuwd naar evenementen van de Oudheidkamer?

Kijk onder het tabblad evenementen!

Kijk in onze webshop voor interessante boeken, wandelkaarten en meer

WE ZIJN WEER GEOPEND!

Oudheidkamer Hoolt’n is na lange tijd vanaf dinsdag 8 juni 2021 weer geopend.

Openingstijden zijn: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Op deze pagina en via facebook houden wij u op de hoogte van de openstelling.

Entree is gratis, vrije gift is zeer welkom.
(Wat 't oe weerd is = Wat het u waard is)

Rondleidingen voor groepen zijn momenteel nog niet mogelijk.

21 september 2021 om 13:55